Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013

Βαρύ το τίμημα της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ


Ρεπορτάζ: Δ. Τσουπαρόπουλος - Γ. Τριανταφύλλου Μπορεί η επόμενη δόση των 2,8 δισ. ευρώ να δοθεί χωρίς να επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα, πλην όμως το τίμημα των
διαπραγματεύσεων αποδεικνύεται ήδη βαρύ, αφού για πρώτη φόρα ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας έσπευσε να δηλώσει από τις Βρυξέλλες ότι το «χαράτσι» στα ακίνητα θα παραμείνει και το τρέχον έτος και θα συνεχίσει να εισπράττεται από τη ΔΕΗ, καθώς δεν είναι έτοιμοι οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί! Αυτό δεν σημαίνει ότι μέχρι την κρίσιμη σύγκλιση του Εuroworking Group, στις 4 Απριλίου, δεν θα πρέπει να έχουν κλείσει, έστω και με τηλεδιάσκεψη, τα άλλα δύο διαρθρωτικά ορόσημα της διαθεσιμότητας και της μείωσης της τιμής των φαρμάκων.

Από τη δήλωση του υπουργού φαίνεται ότι τελικά οι πιστωτές δεν πείστηκαν από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και τις προβλέψεις για την αποδοτικότητα ενός νέου ενιαίου φόρου ακινήτων και εξακολουθούν να προκρίνουν τη σίγουρη όσο και άδικη λύση του τέλους ηλεκτροδότησης. Η τρόικα εμφανίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, δύσπιστη τόσο για το εάν η κυβέρνηση θα έχει έτοιμη την πρόταση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων όσο και για τη δυνατότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να τον εισπράξει, δεδομένου ότι αυτός δεν θα καταβάλλεται πλέον στη ΔΕΗ. Αυτό που μένει να διαπιστωθεί, είναι εάν τη δήλωση Στουρνάρα συμμερίζονται οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι, τη στιγμή μάλιστα που η κατάργηση του χαρατσιού αποτελούσε προγραμματική κυβερνητική δέσμευση.

Οσα σημεία τριβής δυσχέραναν τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-τρόικας και αφέθηκαν για την επόμενη σύσκεψη του κλιμακίου στην Αθήνα, θα πρέπει να έχουν αμβλυνθεί μέχρι τότε, εάν επιθυμεί η χώρα μας να λάβει εγκαίρως την επόμενη μεγάλη δόση των 6 δισ. ευρώ, που, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα πρέπει να εγκριθεί από το Eurogroup της 11ης Απριλίου.
Κατά το νέο αυτό τεστ αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας θα κριθεί το οριστικό μέλλον του τέλους ηλεκτροδότησης, του ΦΠΑ στην εστίαση και του ΕΦΚ στα καύσιμα, ενώ θα ανοίξει και επισήμως η συζήτηση για τον τρόπο κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για την περίοδο 2014-2016, που υπολογίζεται στα 4 δισ. ευρώ. Βασικός πονοκέφαλος της κυβέρνησης μέχρι τότε θα είναι η πορεία των εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να μην επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το σενάριο νέων περικοπών. Αμεσες ταμειακές ανάγκες, πάντως, δεν υπάρχουν, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται στα 4 δισ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις έως τον Απρίλιο δεν υπερβαίνουν τα 800 εκατ. ευρώ.

ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Καθησυχαστική για την τύχη της επόμενης δόσης εμφανίστηκε και η ίδια η Κομισιόν, καθώς με δήλωσή του ο εκπρόσωπος του κ. Ολι Ρεν, κ. Σάιμον Ο' Κόνορ ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις, που έχουν συντελεστεί στην Ελλάδα, έχουν υπερβεί τα προσδοκώμενα και ήδη υπάρχουν σημαντικά και σταθερά αποτελέσματα. Δεν είναι δραματικό, τόνισε χαρακτηριστικά, να διακοπεί η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα, καθώς συνολικά το μήνυμα είναι θετικό, αλλά υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κοινοτικού επιτρόπου, το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής είναι εκτεταμένο, κυρίως σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να γίνουν, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που αντιμετώπιζε η Ελλάδα όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα. Ο κ. Σάιμον Ο’ Κόνορ διευκρίνισε ότι η αποστολή της τρόικας στην Ελλάδα διακόπηκε, προκειμένου να συνεχιστεί η τεχνική εργασία από ελληνικής πλευράς τις επόμενες εβδομάδες και τόνισε ότι το κλιμάκιο της τρόικας αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου. Σε ό,τι αφορά το θέμα της ρευστότητας, ο ίδιος εκπρόσωπος σημείωσε ότι η επόμενη δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου μπορεί να εκταμιευθεί χωρίς να υπάρξει αποστολή της τρόικας στην Ελλάδα. Εξήγησε ότι οι ελληνικές Αρχές εργάζονται για την ικανοποίηση των δύο προαπαιτούμενων που έχουν τεθεί και ανέφερε πως όταν η τρόικα κρίνει ότι αυτά έχουν ικανοποιηθεί, τότε εναπόκειται στην Ομάδα Εργασίας της ευρωζώνης να αποφασίσει την εκταμίευση.

ΤΟ ΔΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Ουίλιαμ Μάρεϊ, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσινγκτον. Σημειώθηκε, τόνισε, σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της τρόικας με τις ελληνικές Αρχές, αλλά μερικά θέματα παραμένουν σε εκκρεμότητα. Δεδομένου ότι θα απαιτηθούν πρόσθετες εργασίες, τεχνικής φύσεως, για τον διακανονισμό των εν λόγω θεμάτων, η αποστολή θα κάνει ένα μικρό διάλειμμα, ώστε εν τω μεταξύ να ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες. Ο κ. Μάρεϊ τόνισε, επίσης, ότι η αποστολή προγραμματίζει να επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου για να συνεχίσει το έργο της όσον αφορά στην αναθεώρηση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος. Σε ερώτηση για το εάν υπήρξε αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, όπως είχε συμβεί τον Αύγουστο του 2011, ο κ. Μάρεϊ απέφυγε να απαντήσει, υπογραμμίζοντας ξανά ότι οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν στις αρχές Απριλίου.
Για το ακανθώδες θέμα της κινητικότητας ο αξιωματούχος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι είναι ένα ζήτημα που εξετάζεται από τους εκπρόσωπους της τρόικας και τις ελληνικές Αρχές.

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΕ, ΕΚΤ ΚΑΙ ΔΝΤ
Κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) συζήτησαν, κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες, με τις ελληνικές Αρχές στην Αθήνα ζητήματα σχετικά με την επανεξέταση του οικονομικού προγράμματος για την Ελλάδα. Σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, αλλά κάποια θέματα παραμένουν εκκρεμή. Δεδομένου ότι θα απαιτηθούν πρόσθετες, τεχνικής φύσεως, εργασίες για τον διακανονισμό των εν λόγω θεμάτων, τα κλιμάκια θα διακόψουν για σύντομο χρονικό διάστημα την επίσκεψή τους, ώστε εν τω μεταξύ να ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες. Προγραμματίζουν δε να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου για να συνεχίσουν το έργο τους.

ΟΙ ΣΚΟΠΕΛΟΙ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ ΤΩΝ 6 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
Αν η εκταμίευση της επικείμενης δόσης του Μάρτιου ύψους 2,8 δισ. ευρώ περνά από την τυπική έγκριση των σχεδίων που θα υποβάλουν τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Υγείας για την κινητικότητα και τις τιμές των φαρμάκων, η δόση του Απριλίου εξαρτάται από μία κατά πολύ απαιτητικότερη αξιολόγηση του συνόλου της οικονομίας, καθώς τότε θα υπάρχουν ολοκληρωμένα τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου και κατά συνέπεια θα μπορεί να εκτιμηθεί πιο συγκεκριμένα τόσο η πρόοδος όσο και τα περιθώρια ελαστικότερης πολιτικής.
Η κατ' αρχήν συμφωνία για ενιαία αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να επικυρωθεί με πειστικές εκτιμήσεις για τις ακριβείς επιπτώσεις στα δημοσιονομικά και με ρεαλιστικά στοιχεία για την εισπραξιμότητα των προτεινόμενων μέτρων. Οι βασικές αρχές της συμφωνίας έχουν να κάνουν με μία πάγια ρύθμιση για εφορίες και ταμεία και την ενεργοποίηση μίας νέας «αρχής» για τους εργοδότες που επλήγησαν από την κρίση. Η πάγια ρύθμιση θα περιλαμβάνει 12 δόσεις, ενώ η έκτακτη μπορεί να φθάσει ακόμη και τις 48. Ανοικτό παραμένει το θέμα του επιτοκίου με το σενάριο που εξετάζεται να προβλέπει την προοδευτική προσαύξηση των μηνιαίων δόσεων από 1% τον χρόνο έως 3 με την ολοκλήρωση της τετραετίας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από την 1η Ιουλίου το ΙΚΑ θα πρέπει να αναλάβει την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών από Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων-ΟΓΑ, Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών-ΟΑΕΕ και Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων-ΕΤΑΑ. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των οφειλετών του ΙΚΑ υπερβαίνει τους 400.000, ενώ από τις συνολικές ασφαλιστικές οφειλές, ύψους 14 δισ. ευρώ, τα 7,7 δισ. ευρώ αφορούν σε οφειλές άνω του ενός έτους
Σημαντικά δυσκολότερες θα είναι οι διαπραγματεύσεις για την κατάργηση του τέλους ηλεκτροδότησης και την άμβλυνση των φόρων σε εστίαση και καύσιμα. Οπως διαπιστώθηκε στις μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις αλλά και από τη δήλωση Στουρνάρα, η κατάργηση του χαρατσιού κάθε άλλο παρά βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται. Η τρόικα αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι με την ενδεχόμενη εφαρμογή του νέου φόρου θα διευρυνθεί η φορολογική βάση, με αποτέλεσμα οι επιβαρύνσεις για τις μικροϊδιοκτησίες να είναι μικρότερες. Ετσι, το μπαλάκι πέφτει ασφαλώς στην πλευρά της κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά εάν θέλει να αποκλείσει την απειλή της διατήρησης του χαρατσιού και να μην βγει ανακόλουθη στους πολίτες. Από τις εισπρακτικές επιδόσεις περνά και η αποδοχή των υπόλοιπων δύο ελληνικών αιτημάτων, που απορρίφθηκαν σε πρώτη φάση από την τρόικα. Τόσο η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση όσο και του ΕΦΚ στα καύσιμα θα υλοποιηθούν μόνον εάν τα έσοδα ανακάμψουν και δημιουργήσουν ένα ασφαλές μαξιλάρι στον προϋπολογισμό. kerdos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου