Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

Ενθαρρυντικά στοιχεία από τις έρευνες για πετρέλαιο στην Κρήτη

Θετικά είναι τα πρώτα δείγματα των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο,
καθώς προέκυψαν «Ευκρινείς και ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων», όπως αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Τα στοιχεία από τις πρώτες απεικονίσεις των δεδομένων των σεισμικών ερευνών στις δύο περιοχές παρουσιάστηκαν σε ευρεία σύσκεψη, που έγινε χθες το μεσημέρι στο ΥΠΕΚΑ, υπό τον υπουργό Ευάγγελο Λιβιεράτο.
Στη σύσκεψη εξετάστηκαν η πορεία, το χρονοδιάγραμμα και τα επιμέρους στάδια υλοποίησης του προγράμματος επεξεργασίας και ερμηνείας των γεωφυσικών δεδομένων που συνέλεξε το ερευνητικό σκάφος «Nordic Explorer» της εταιρίας PGS στη θαλάσσια περιοχή όπου πραγματοποιήθηκαν οι έρευνες.
Η συλλογή των δεδομένων ολοκληρώθηκε την 25η Φεβρουαρίου 2013 και ήδη έχει γίνει το 30% της πρώτης φάσης επεξεργασίας επιλεγμένων γραμμών, που θεωρούνται ως αντιπροσωπευτικές της περιοχής που διερευνήθηκε.
Οι δύο γεωεπιστήμονες -στελέχη της Διεύθυνσης Πετρελαϊκής Πολιτικής, παρουσίασαν στον υπουργό και τα μέλη της Ομάδας Υδρογονανθράκων που έχει συσταθεί, τα πρώτα παραδείγματα των μετρήσεων, από τα οποία προκύπτει το ενδιαφέρον στις γεωλογικές δομές.
Στόχος τόσο του Δημοσίου όσο και της PGS, όπως αναφέρει το υπουργείο, παραμένει να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση θαλάσσιων «οικοπέδων» για έρευνα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και την εργασία των επιστημονικών στελεχών του υπουργείου και της αρμόδιας Επιτροπής, δήλωσε: «Οι ρυθμοί του έργου σχετικά με την αναζήτηση Υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο και ηπειρωτικό χώρο της Δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης, συνεχίζονται απρόσκοπτα και μεθοδικά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, με εμπιστοσύνη στους στόχους και τις δυνατότητές μας».rethnea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου