Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

Αντ. Μανιτάκης: Δεν είναι το Δημόσιο το «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις


Το «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα δεν είναι η μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, κατά την επισήμανση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Αντώνη Μανιτάκη, ο οποίος, επί της ουσίας, επανέλαβε αυτό που έχουν επανειλημμένως υπογραμμίσει, το τελευταίο διάστημα, πηγές του Υπουργείου, μιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδήλωσης στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης.


Ο κ. Μανιτάκης δήλωσε ότι η Τρόικα, απ' όσο γνωρίζει, δεν θέτει ζήτημα απολύσεων, αλλά ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου, κάτι που ξεκίνησε πριν πέντε μήνες το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και προσπαθεί να φέρει εις πέρας, κάτω από την πίεση τόσο των δανειστών της χώρας όσο και του χρόνου.

Ωστόσο, ο κ. Μανιτάκης τόνισε για μία ακόμη φορά ότι απαιτείται πολύς χρόνος για τη διοικητική μεταρρύθμιση, προκειμένου αυτή να πετύχει και να μην είναι μία ακόμη παρέμβαση όπως όλες αυτές που είχαν γίνει κατά το παρελθόν, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και απλώς μετατοπίζοντας το πρόβλημα ή μεταθέτοντάς το στο μέλλον.

Ο κ. Μανιτάκης σημείωσε δε, ότι δεν έχουν εξευρεθεί ακόμη οι 25.000 υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και, εν συνεχεία, σε κινητικότητα, καθώς είναι ένα ακόμη σημαντικό έργο που πρέπει να γίνει με προσοχή και συστηματικό τρόπο.

Πάντως, εντός των επόμενων ημερών θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, προκειμένου να επικυρώσει τα νέα οργανογράμματα των τριών υπουργείων που απομένουν, ενώ - όπως είπε και ο κ. Μανιτάκης - εντός του έτους ελπίζεται να έχουν ολοκληρωθεί και τα οργανογράμματα για την αναδιάρθρωση των φορέων της κεντρικής διοίκησης.

«Τιτάνιο έργο» η διοικητική μεταρρύθμιση
Στη σπουδαιότητα της υλοποίησης της δεύτερης φάσης για την αναμόρφωση των οργανωτικών δομών των υπουργείων, με την υλοποίηση της αναδιάρθρωσης των διοικητικών δομών και υπηρεσιών, μετά την αξιολόγησή τους και την έγκρισή τους από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, αναφέρθηκε ο κ. Αντώνης Μανιτάκης, στον χαιρετισμό του σε σχετική ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Επισήμανε ότι «η διοικητική μεταρρύθμιση είναι ένα τιτάνιο έργο, δεν συντελείται από τη μία μέρα στην άλλη, ούτε δια μαγείας. Χρειάζεται χρόνο πολύ, χρόνο μακρύ, διότι μαζί με τη μεταρρύθμιση πρέπει να αλλάξουν χρόνιες, ριζωμένες πρακτικές και νοοτροπίες», απαντώντας έμμεσα και σε αυτούς που τον κατηγορούν για καθυστέρηση στην προώθηση της μεταρρύθμισης στο δημόσιο, που έχει επιλεγεί από την κυβέρνηση συνεργασίας.

Περιγράφοντας το δεύτερο και «πιο δύσκολο» μέρος της μεταρρύθμισης, ο κ. Μανιτάκης είπε ότι η «μετάβαση αυτή θα γίνει με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, σε σχέση με όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα. Δεν θα αρχίσει, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, με την έκδοση ενός Προεδρικού Διατάγματος που περιείχε τον νέο Οργανισμό υπουργείου, που θα είναι ούτως ή άλλως πολύ πιο συνοπτικός και πιο λιτός».

Συμπλήρωσε ότι θα προηγηθεί ένα στάδιο πλήρους σχεδιασμού του νέου οργανογράμματος «με την αναλυτική περιγραφή των νέων θέσεων, των αποστολών των διευθύνσεων, των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων κάθε διεύθυνσης και κάθε τμήματος και θέσης, καθώς και όλης της διοικητικής διαδικασίας».

Όπως είπε, το νέο μοντέλο οργάνωσης στηρίζεται και προϋποθέτει ένα αναλυτικό περίγραμμα θέσεων, διαδικασιών και αποστολών και, φυσικά, την αναλυτική περιγραφή των συγχωνεύσεων, καταργήσεων και της δημιουργίας νέων διοικητικών μονάδων. Προϋποθέτει ακόμη σχέδιο αναλυτικό στελέχωσης με προσωπικό των νέων μονάδων.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, «η νέα δομή - και κάθε δομή - υπάρχει για να υπηρετεί τις βασικές αποστολές του υπουργείου. Οι θέσεις και οι διοικητικές μονάδες περιγράφονται για να συντρέχουν στην εκπλήρωση του βασικού σκοπού του υπουργείου. Οι στόχοι κάθε μονάδας και οι στόχοι κάθε υπουργείου είναι και στόχοι όλων και κάθε υπαλλήλου και της θέσης που κατέχει. Όλοι οφείλουν να συνεργούν στην εκπλήρωση της κύριας αποστολής. Η πρόσληψη, επομένως, της νέας οργανωτικής δομής είναι δυναμική και λειτουργική και όχι δομική και στατική, όπως μέχρι τώρα».kerdos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου