Τρίτη, 9 Απριλίου 2013

Γιατί στην Κρήτη οι τιμές στα ακίνητα κρατούν!

Αντέχουν στην κρίση μέχρι σήμερα οι τιμές των ακινήτων στο νησί, παρά την υψηλή φορολόγηση και τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης.

Η μεσοσταθμική πτώση των τιμών σε επίπεδο Κρήτης, ειδικά στο χώρο της κατοικίας, υπολογίζεται την τελευταία διετία ότι έχει κυμανθεί μόλις στο 15% με 20%, σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς, σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα όπου η μείωση ξεπερνά το 30%!Και αυτό συμβαίνει-όπως λέει η πρόεδρος των κτηματομεσιτών Ανατολικής Κρήτης Άρτεμης Μαυράκη- γιατί οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντέχουν ακόμα. Δηλαδή έχουν να καταναλώσουν και άλλο… ‘λίπος’, έχουν ακόμα ρευστότητα.
«Στην υπόλοιπη Ελλάδα αντίθετα η πτώση των τιμών στα ακίνητα είναι θεαματική, και φτάνει το 30% ακόμα και το 35%, ενώ στην Κρήτη, οι τιμές των διαμερισμάτων, των μονοκατοικιών, αντέχουν ακόμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός γιατί οι ιδιοκτήτες, αναφέρομε κυρίως στους εργολάβους, αντέχουν ακόμα οικονομικά. Μην ξεχνάτε ότι τις προηγούμενες δεκαετίες είχαν πουλήσει σε πολύ υψηλές τιμές, και έτσι μέχρι σήμερα έχουν οικονομικό απόθεμα.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην πέφτουν οι τιμές των διαμερισμάτων», αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος των κτηματομεσιτών Ανατολικής Κρήτης Άρτεμις Μαυράκη.

Στο μεταξύ οι τιμές στα οικόπεδα έχουν μειωθεί αισθητά, και είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα ιδιοκτήτη οικοπέδου στην τουριστική περιοχή των Γουβών, ο οποίος πριν από μια διετία ζητούσε 1,5 εκ. ευρώ (!), και σήμερα έχει ‘προσγειωθεί’ στα 700 με 800 χιλιάδες ευρώ. Παρόλα αυτά αγοραστής δεν φαίνεται ούτε με το… κιάλι.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα, στην ακριβή περιοχή του Μασταμπά στο Ηράκλειο, ένα διαμέρισμα 15ετίας, 40 τ.μ., πριν από μια διετία πωλούνταν προς 60.000 χιλ. ευρώ, ενώ σήμερα ο ιδιοκτήτης ζητάει 30.000 ευρώ.

Πάντως η αγορά ακινήτων στην Κρήτη εξακολουθεί να είναι ‘παγωμένη’ λόγω των δυσμενών συνθηκών που έχει επιφέρει η ύφεση σε όλους τους τομείς, και η κ. Μαυράκη εκτιμά ότι αυτή η αρνητική εικόνα στο real estate θα κρατήσει τουλάχιστον για μια τριετία…

Α.Β.

Πηγή: CretePlus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου