Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013

Θέλουν "πλοίο ασφαλείας" για να μεταφέρει τα αγροτικά προϊόντα από την Κρήτη σε καιρό ...πολέμου!

Στη Βουλή η πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας για την καθιέρωση "πλοίου ασφαλείας", ώστε να μεταφέρονται τα ευπαθή αγροτικά προιόντα από την Κρήτη. Ικανοποίηση από τους αγρότες, αντιδράσεις από τους ναυτεργάτες! Έχοντας στο μυαλό του τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και πρόσφατα, με τις τελευταίες κινητοποιήσεις των ναυτεργατών, ο κ. Μουσουρούλης προτείνει να υπα΄ρχει απ/ο εδώ και πέρα ένα πλοίο για τη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων, ειδικά των αγροτικών, ώστε να μην υπάρχει κάθε φορά αγωνία από την πλευρά των αγροτών.Για αυτό και οι τελευταίοι επικροτούν μια τέτοια κίνηση.

Την ίδια ώρα βέβαια η πρόταση αυτή προκαλεί αντιδράσεις στο ναυτεργατικό κόσμο. Ο Υπουργός Ναυτιλίας, ζητά προς τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου «ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις», να μπορεί να εξασφαλιστεί στη διάρκεια μιας απεργίας των ναυτικών που ξεπερνά τις 48 ώρες, ο απαιτούμενος αριθμός ακτοπλοϊκών δρομολογίων, για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος στα νησιά.

Ο υπουργός είπε ότι, αν όλα τα κόμματα συναινέσουν και τοποθετηθούν, τότε θα μπορέσει να υπάρξει μια συγκεκριμένη λύση, καθώς, όπως υποστήριξε, στην ουσία πρόκειται για την επέκταση της αρχής που υπάρχει κατά τη διάρκεια μιας απεργίας, δηλαδή, να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας όπως στα νοσοκομεία.

Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) Γιάννης Χαλάς, σχολιάζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη συγκεκριμένη πρόταση, είπε ότι «οι ναυτικοί δεν είναι υπέρ των απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων τους».
«Ωστόσο», προσέθεσε ότι «οι απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτικών όπως και το χρονικό τους διάστημα, αποφασίζεται μόνο από την εκτελεστική επιτροπή της ΠΝΟ και κάλεσε «τα κόμματα της συγκυβέρνησης να σταματήσουν να δημιουργούν προβλήματα στους ναυτεργάτες».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) Αντώνης Νταλακογιώργος σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «κατάπτυστο σχέδιο», καθώς και για «φασιστική και αντιδημοκρατική προτεινόμενη ρύθμιση», που στοχεύει στην κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας. «Προειδοποιούμε ότι καμιά αντιδημοκρατική ρύθμιση δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από το ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα», τονίζεται σε ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ.

Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη 16 Απριλίου.creteplus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου