Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

Δικαστικό fast track για επενδύσεις μαμούθ στην Κρήτη

Στο ΣτΕ η τύχη των επενδύσεων - μαμούθ στην ενέργεια στην Κρήτη
Του Σωτήρη Μεταξά
Με διαδικασίες ... fast track θα κριθεί η τύχη επενδύσεων μαμούθ στην ενέργεια που σχεδιάζονται να αναπτυχθούν στην Κρήτη. Το Συμβούλιο της Επικρατείας “ανεβάζει” ... ταχύτητες για άμεση δικαστική εκκαθάριση υποθέσεων που αφορούν επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ των οποίων και τρία μεγάλα έργα κατασκευής αιολικών σταθμών στην Κρήτη.

Ο φάκελος των έργων αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει μέσα στο καλοκαίρι, οπότε είτε θα ανάψει το πράσινο φως για τις επενδύσεις είτε τα έργα θα μπουν στο ... ψυγείο. Εξάλλου, χιλιάδες πολίτες, 10 δημοτικά συμβούλια, και δεκάδες επαγγελματικοί, περιβαλλοντικοί και πολιτιστικοί φορείς και σύλλογοι έχουν τείχος στις επενδύσεις Fast Track που προορίζονται στην Κρήτη, σε μία προσπάθεια να μπει μπλόκο στις παρεμβάσεις που δρομολογούνται με επίκεντρο τις μεγάλες μονάδες αιολικών πάρκων. Η κινητοποίηση του δικτύου κατά των Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, βρήκε μεγάλη ανταπόκριση και ο φάκελος των βιομηχανικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βρίσκεται στο Ανώτατο Ακυρωτικό Όργανο της χώρας, το οποίο καλείται να επεξεργαστεί άμεσα τουλάχιστον 50 φακέλους μεγάλων επενδύσεων που θα αποτελέσουν την αποκαλούμενη ραχοκοκαλιά της επανεκκίνησης της οικονομίας.
Η εκστρατεία συσπείρωσης των πολιτών και η συγκέντρωση υπογραφών, με τελικό στόχο της προσφυγή στη δικαιοσύνη είχε μεγάλη ανταπόκριση και πλέον οι συγκεκριμένες επενδύσεις μπαίνουν σε ... περιπέτειες. Πρόκειται μάλιστα για τις πολυπληθέστερες προσφυγές που έχουν ποτέ κατατεθεί στην Ελλάδα και έχουν επίκεντρο τα τρία έργα βιομηχανικών ΑΠΕ που εντάσσονται στις fast track επενδύσεις στη χώρα.
Τα σχέδια προβλέπουν «Αιολικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας» (ΑΣΠΗΕ), που περιλαμβάνει κατασκευή 33 αιολικών σταθμών και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης, «Κρήτη πράσινο νησί», που περιλαμβάνει κατασκευή 36 αιολικών σταθμών και «Κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας» στη θέση Φουρνιά, του Δήμου Σητείας.


prismanews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου