Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου 2015

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι των Κρητών μεταναστών στην καινούργια πατρίδα τους, στα 1920 (φωτο)

Μετανάστες- Κρήτες- Ελληνες- Χριστούγεννα
Η φωτογραφία έχει ηλικία σχεδόν ενός αιώνα! Και απαθανάτισε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι των μεταναστών από την Ελλάδα, ανάμεσα στους οποίους είναι και Κρητικοί, στη νέα τους πατρίδα,
την Αμερική. Η φωτογραφία, που χρονολογείται γύρω στα 1920, υπάρχει στα αρχεία της Utah State Historical Society, την είχε παραχωρήσει η κρητική οικογένεια των Σαρτζετάκη, που είχε μεταναστεύσει στην περιοχή. Την είχε δημοσιεύσει η Ελένη Παπανικόλα στην έκδοση " Utah Historical Quarterly", στον τόμο 38- 2, του 1970.
Όπως σημείωνε η συγγραφέας, οι Έλληνες μετανάστες δεν γνώριζαν το χριστουγεννιάτικο δένδρο, το οποίο διακρίνεται ανάμεσα στους συμμετέχοντες στη γιορτή, και το έμαθαν στην Αμερική.
Το γλέντι γίνεται στο σπίτι του Gregory Halles, που προφανώς έχει μετατρέψει προς το... πιο "αμερικανικό" το επώνυμό του. Δεν αναφέρονται ονόματα καλεσμένων. Αριστερά στον τοίχο μπορούμε να διακρίνουμε μια φωτογραφία κάποιας γυναίκας, προγόνου των ενοίκων του σπιτιού. Επίσης ένα κλουβί με πουλί, δεξιά πάνω! Ίσως είναι τα στοιχεία που θυμίζουν την μακρινή πατρίδα!
Μετανάστες- Κρήτες- Ελληνες- Χριστούγεννα 

candia news