Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2016

Στα 3 ευρώ η μέση τιμή του ελαιολάδου στην Κρήτη

Με την προσέλευση όχι μόνο των απλών ελαιοπαραγωγών, αλλά και πολλών ελαιουργών που συνεργάζονται με την οργάνωση, άρχισε χθες το υπερσύγχρονο Τυποποιητήριο Ελαιολάδου της
Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, να παραλαμβάνει με τιμή παραγωγού τα 3 ευρώ το κιλό στην οξύτητα 0,3, ελαιόλαδο για τις ανάγκες της ΕΑΣΗ σε χύμα και σε τυποποιημένο.
Χθες το βράδυ η διοίκηση της οργάνωσης συνεδρίασε για μια σειρά θεμάτων, με το ζήτημα του ελαιολάδου να είναι στην αρχή της ατζέντας, καθώς με την επαναφορά του ελαιολάδου "Κνωσός" στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οργάνωση φιλοδοξεί να έχει πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα, τραβώντας προς τα πάνω και τις τιμές παραγωγού του κρητικού ελαιολάδου!
Ήδη, από τη στιγμή που η ΕΑΣ Ηρακλείου βγήκε στην αγορά με την τιμή των 3 ευρώ, άρχισαν όλοι οι τυποποιητές στο νησί να αναπροσαρμόζουν προς τα πάνω τις τιμές τους, μετά από μια μικρή κατρακύλα που είχε παρατηρηθεί στην αρχή της παραγωγικής και εμπορικής περιόδου, με τις χειρότερες να έχουν διαμορφωθεί το Νοέμβριο μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου.
«Έχουμε κάνει ένα καλό ξεκίνημα ως Ένωση στο ελαιόλαδο», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της οργάνωσης Ανδρέας Στρατάκης. «Εκτιμούμε ότι θα είναι μια καλή χρονιά. Και πιστεύουμε ότι ομαλοποιήθηκε η αγορά. Και τώρα φαίνεται και οι αγορές του εξωτερικού να ανεβαίνουν λίγο. Πιστεύω ότι το επόμενο χρονικό διάστημα και όσο μπαίνουμε στο νέο χρόνο θα είναι πιο καλά τα πράγματα».
Για τη χθεσινή, πρώτη μέρα της παραλαβής ελαιολάδου, ο κ. Στρατάκης μάς είπε ότι «υπάρχει ενδιαφέρον. Και υπάρχει και από ελαιουργεία του νομού Ηρακλείου, που ξεκίνησαν να συνεργάζονται μαζί μας». Σε ό,τι αφορά το τυποποιημένο ελαιόλαδο "Κνωσός", ο Ανδρέας Στρατάκης μας λέει χαρακτηριστικά πως «είναι, ήταν και θα είναι η ναυαρχίδα του κρητικού ελαιολάδου. Αυτό το λάδι βέβαια εδώ και μερικά χρόνια έχει απουσιάσει από τις αγορές. Ξαναμπαίνουμε και διεκδικούμε μέρος της αγοράς δυναμικά».
Καταλήγοντας, ξεκαθαρίζει ότι το Τυποποιητήριο Ελαιολάδου της ΕΑΣΗ δεν ενοικιάστηκε σε ιδιώτη. Αλλά δημιουργήθηκε εταιρεία, που ανήκει στην ΕΑΣΗ, για να το διαχειρίζεται. Στη διοίκηση της εταιρείας, για παράδειγμα, μετέχει και ο διευθυντής της Ένωσης Μανόλης Γαρεφαλάκης.
Μόλις άνοιξε το σύστημα... μπλόκαρε!
Στο μεταξύ, ο Ανδρέας Στρατάκης μάς αποκάλυψε χθες ότι, παρά τις επίσημες ανακοινώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, το σύστημα, αν και άνοιξε για την υποβολή ενστάσεων των παραγωγών, είναι "μπλοκαρισμένο" και έτσι δεν μπορεί ούτε η ΕΑΣΗ να δουλέψει για να περάσει τα στοιχεία των παραγωγών και να κάνει τις διορθώσεις, αλλά ούτε και ο ΟΠΕΚΕΠΕ στο Ηράκλειο!
Στη σημερινή σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, η διοίκηση της ΕΑΣΗ θα ζητήσει από τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργο Αποστολάκη, όχι μόνο να παρέμβει για να λυθεί το πρόβλημα, αλλά ακόμα και να δοθεί παράταση πέρα από τις 18 Ιανουαρίου που ανακοινώθηκε ως καταληκτήρια ημερομηνία.
«Είναι χιλιάδες οι παραγωγοί που ή κακοπληρώθηκαν, ή δεν πληρώθηκαν καθόλου. Και αν δε δοθεί παράταση για να κάνουν τις ενστάσεις τους, θα χάσουν τις επιδοτήσεις τους μέχρι το 2020», καταγγέλλει χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Στρατάκης.
Μάλιστα, δεν αποκλείει ούτε το ενδεχόμενο σκοπιμοτήτων για να πάνε οι επιδοτήσεις στο Εθνικό Αποθεματικό και να οδηγηθούν στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ελλάδα. «Είναι δυνατόν να υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις παραγωγών, που όλα τα χρόνια επιδοτούνταν για τα αγροτεμάχιά τους και σήμερα να τους λένε ότι δε "φαίνονται" στο σύστημα; Τι θα πει "δε φαίνονται"; Μα, είμαστε σοβαροί;», καταλήγει ο συνεταιριστής.Χριστόφορος Παπαδάκης-neakriti