Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2016

Εκτός Κρήτης για πρώτη φορά μετά από 300 χρόνια τα ιερά λείψανα του Αγίου Μηνά

Στην Κύπρο θα βρεθεί το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Ιανουαρίου ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού και Εθελοντισμού, Αριστέα Πλεύρη,
προσκεκλημένοι του δημάρχου Γερίου, Αργύρη Αργυρού, στα πλαίσια της μεταφοράς των ιερών λειψάνων του Αγίου Μηνά από τον μητροπολιτικό ναό του Ηρακλείου, στον ομώνυμο ναό του Δήμου Γερίου κοντά στη Λευκωσία.
Είναι η πρώτη φορά, μετά από 300 χρόνια που τα ιερά λείψανα του Πολιούχου Αγίου του Μεγάλου Κάστρου βγαίνουν από το νησί. Η απόφαση της Εκκλησίας της Κρήτης και του αρχιεπισκόπου Κρήτης, Ειρηναίου να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση του αρχιεπισκόπου Κύπρου, Χρυσόστομου Β, να πραγματοποιηθεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο και ολιγοήμερη παραχώρηση των ιερών λειψάνων του Αγίου Μηνά, ώστε να τεθούν σε λαϊκό προσκύνημα στον ομώνυμο ναό που βρίσκεται στον Δήμο Γερίου, αποτελούν μία ιδιαίτερα συμβολική κίνηση που ενισχύει ακόμα περισσότερο τους ισχυρούς δεσμούς των δύο Εκκλησιών αλλά και των δύο νησιών γενικότερα.
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου θα αναχωρήσει από το Ηράκλειο το πρωί του Σαββάτου και θα επιστρέψει το μεσημέρι της Δευτέρας, θα παραστεί δε στην επίσημη υποδοχή των ιερών λειψάνων καθώς και στις εκκλησιαστικές τελετές που θα ακολουθήσουν.
Ο ΔΗΜΟΣ ΓΕΡΙΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
Ο Δήμος Γερίου βρίσκεται 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας της Κύπρου της Λευκωσίας, και απέχει περίπου 4 χιλιόμετρα από την Πανεπιστημιούπολη, το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και το Εθνικό Πάρκο. Από το 1974 ένα μέρος της έκτασης του Δήμου Γερίου είναι κατεχόμενο, ενώ ένα άλλο μικρότερο είναι «νεκρή ζώνη». Η κύρια εκκλησία του Δήμου είναι αφιερωμένη στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Μηνά τον Αιγύπτιο. Η οικοδόμηση της Εκκλησίας ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αιώνα, συγκεκριμένα το Νοέμβριο του 1916 επί αρχιεπισκόπου Κυρίλλου Γ΄, και αποπερατώθηκε το 1953 λόγω οικονομικών προβλημάτων. Την ίδια χρονιά, στις 13 Σεπτεμβρίου 1953, επί αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ εγκαινιάσθηκε η εκκλησία.


efimeridaki