Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2016

Στα μπλόκα οι αγρότες της Κρήτης- Καταθέτουν τις προτάσεις τους στο Μαξίμου

Στα μπλόκα οι αγρότες της Κρήτης- Καταθέτουν τις προτάσεις τους στο Μαξίμου
Από σημερα ενισχύουν την παρουσία τους στην Εφορία του Ηρακλείου οι αγρότες, αλλά και στα υπόλοιπα σημεία του νησιού όπου υπάρχουν μπλόκα, περιμένοντας το ραντεβού της Τρίτης με τον πρωθυπουργό.
Τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου του νησιού, στη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της ΟΑΣΝΗ, αφού έκανε έναν απολογισμό για την απόβαση στην Αθήνα, συμφώνησε για τις επόμενες κινήσεις.
Έτσι οι αγρότες του νησιού μένουν στα μπλόκα και στα σημεία όπου είναι υπό κατάληψη, όπως η Εφορία του Ηρακλείου. Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει το protothema.gr, αντιπροσωπεία των αγροτών θα καταθέσει σήμερα στο Μαξίμου αλλά και στα γραφεία των κομμάτων τα βασικά αιτήματα των αγροτών. «Δεν θα έχουμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Θα παραδώσουμε τα αιτήματα  και θα φύγουμε. Δίνουμε στο Μαξίμου προθεσμία 48 ωρών για να μας απαντήσει επί των αιτημάτων μας. Από αυτό θα εξαρτηθεί και η περαιτέρω στάση μας...», είπε ο Δημήτρης Δημογιάννης, αγρότης από τον Παμφθιωτικό Αγροτικό Σύλλογο.
Όπως επισημανε χθες σε δηλώσεις του ο κ. Γιώργος Τζωρτζάκης, πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ ότι ο αγώνας τους θα είναι διαρκείας. «Περιμένουμε τον πρωθυπουργό να μας καλέσει σε έναν ουσιαστικό διάλογο και όχι σε μια κίνηση για λόγους επικοινωνιακούς. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις και καλούμε τον κόσμο να συμμετάσχει με δυναμικό τρόπο στον αποκλεισμό της Εφορίας Ηρακλείου. Θελουμε να πιέσουμε την κυβέρνηση για να αλλάξει ρότα και να μπει σε έναν διάλογο με νέες βάσεις και νέα δεδομένα για το Ασφαλιστικό», είπε χαρακτηριστικά.
Ενώ ο κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης, πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης τόνισε πως οι αγρότες μόνο αν δουν να λαμβάνονται αποφάσεις για την ανακούφιση τους, θα κάνουν ένα βήμα πίσω και θα τους οδηγήσουν ξανά στα χωράφια τους και στην παραγωγή. «Ο κόσμος δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, αφού τα προβληματα που έχουν συσσωρευτεί είναι πάρα πολλά», επισήμανε ο κ. Ιερωνυμάκης. 
Συνέλευση στις 7 μ.μ για τους αγρότες, στα Μεγάλα Χωράφια
Με συνέλευση στις 7 το απόγευμα στα Μεγάλα Χωράφια θα αποφασίσουν οι αγρότες της “Ενώτικης Ομοσπονδίας” τις επόμενες κινήσεις τους. Το σίγουρο είναι ότι το μπλόκο θα συνεχιστεί καθώς αυτή είναι η διάθεση των αγροτών όπως μετέφεραν μέλη της “Ενωτικής Ομοσπονδίας” στα “Χ.Ν.”
Από τη μεριά των αγροτών που συμμετέχουν στο μπλόκο του Κλαδισού υπάρχει μια στάση αναμονής για το τι θα πράξουν. Αποφάσεις αναμένονται μέσα στην εβδομάδα.
Στο Οροπέδιο Λασιθίου
Δυναμικά συνεχίζεται το μπλόκο που έχουν στήσει εδώ και μέρες οι αγρότες του Οροπεδίου Λασιθίου. Οι αγρότες που μετρούν αρκετές μέρες εκεί, κλείνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα το δρόμο.
 Στα μπλόκα πανελλαδικά...
Κρίσιμη θα είναι αυτή η εβδομάδα για το μέλλον των κινητοποιήσεων των αγροτών, οι οποίοι μετά το συλλαλητήριο του Σαββάτου στο Σύνταγμα έχουν επιστρέψει στα μπλόκα που έχουν στήσει σε όλη τη χώρα. Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων θα συγκαλέσει νέα γενική συνέλευση των 68 μπλόκων που έχουν συμπαραταχθεί -και συμμετείχαν στα δύο ογκώδη συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας την Παρασκευή και το Σάββατο- προκειμένου να αποφασίσουν την κλιμάκωση, και με εναλλακτικές μορφές, των κινητοποιήσεών τους. 
Σύμφωνα με όσα επανέλαβε ο Βαγγέλης Μπούτας εκ μέρους της Συντονιστικής, ζητείται η απόσυρση των προωθούμενων σχεδιασμών για το ασφαλιστικό και το φορολογικό και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους παραγωγής, όπως μεταξύ άλλων αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση του αγροτικού ρεύματος και κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
Το βράδυ της Κυριακής έληξε η προθεσμία που έχει δοθεί σε όσους επιθυμούν να μελετήσουν και να υπογράψουν τις προτάσεις που θα στείλει σήμερα, Δευτέρα στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων της χώρας, η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.
Οι αγρότες στα Τέμπη έχουν προχωρήσει σε επ' αόριστον αποκλεισμό της Κοιλάδας από το μεσημέρι της Κυριακής, τηρώντας  στάση αναμονής και περιμένοντας συγκεκριμένη πρόσκληση από την κυβέρνηση για διάλογο, στη βάση των προτάσεων που έχουν καταθέσει μαζί με τους αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών με τις οποίες έχουν συνταχθεί και αγρότες πολλών ακόμη μπλόκων.
Οι αγρότες της Ροδόπης, από την πλευρά τους, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς από σήμερα, Δευτέρα θα αποκλείσουν επί 72 ώρες το τελωνείο της Νυμφαίας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον κόμβο του Τυχηρού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη δεν θα μπορεί να εισέρχεται και να εξέρχεται από και προς Βουλγαρία κανένα τροχοφόρο όχημα.
Οι αγρότες του κόμβου της Καρδίτσας κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες. Το βράδυ θα συνεδριάσουν για να προγραμματίσουν τις δράσεις τους. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω, δήλωσε το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, Παύλος Σπυρόπουλος στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.


creteplus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου