Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016

Παίρνουν μέτρα για να μην εξαφανιστούν οι ασκορδουλάκοι

Την προστασία του αυτοφυούς φυτού Leopoldia Comosa των γνωστών μας ασκορδουλάκων, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φαιστού.

Το θέμα ήλθε προς συζήτηση στο χθεσινοβραδινό Δημοτικό Συμβούλιο και σύμφωνα με την εισηγήτρια αντιδήμαρχο κ. Παρασκευή Γιακουράκη – Ματθαιάκη, υπήρξε καταγγελία από κάτοικο της περιοχής Πιτσιδίων ότι αλλοδαποί αυτή την εποχή μαζεύουν με τα τσουβάλια τους βολβούς των φυτών αυτών, προκαλώντας ζημιές και σε περιουσίες απ΄ όπου περνούν!
Οι ασκορδουλάκοι είναι αυτοφυές φυτό και υπάρχει σε αφθονία στην περιοχή των παραλίων του κόλπου της Μεσαράς, όμως γίνεται υπερεκμετάλευσή τους με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με αφανισμό.
Η πρόταση που ψηφίστηκε  όπως διαβάζουμε στο e-mesara, αναφέρει:
*Διατύπωση αιτήματος προς τη Δ/νση Δασών Ηρακλείου για ένταξη του αυτοφυούς φυτού Leopoldia Comosa σε καθεστώς προστασία ανάλογο με αυτό των αυτοφυών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, όπου η συλλογή τους ελέγχεται.
*Η τοποθέτηση πινακίδων στις περιοχές συλλογής του φυτού Leopoldia Comosa, οι οποίες να ενημερώνουν τους συλλέκτες για τον κίνδυνο εξαφάνισης του φυτού, λόγω συλλογή ποσοτήτων που δεν επιτρέπουν τη φυσική αναγέννηση του φυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου